top of page

Kantaron Yağı Özellikleri Nelerdir?

Ülkemizde kanotu, kılıçotu, yaraotu olarak da bilinen kantaron, alternatif tıbbın olmazsa olmaz yağlarından biridir. Sarı kantaron yağı, kırmızıya dönüşebilir. Bu sebeple farklı bitki oldukları zannedilebilir. Çok yıllık bir bitki olan kantaron, yaklaşık yüzden fazla çeşide sahiptir. Tüm kantaronların verdiği etki aynıdır. Kantaron içerisinde muazzam derecede vitamin, mineral ve antioksidanlar gibi birçok bileşen barındırır. Kantaron yağı, cilt ve saç üzerindeki etkilerinin yanı sıra, vücut sağlığı için de son derece etkilidir. Kantaron yağı üretimi yapılırken birçok durum göz önünde bulundurularak ve oldukça dikkatli bir biçimde üretilmesi gerekmektedir. Kantaron kremi ise son derece yarar sağlamasının yanında kolay kullanım için de güzel bir seçenektir. Özellikle sivilce ve akne problemleri başta olmak üzere tüm cilt sorunları, yara ve yanık izleri tedavisinde kantaron yağı kremimizi kullanabilirsiniz.


Kantaron yağı taze ya da kuru kantarondan üretilebiliyor. Ülkemizde en yaygın üretim biçimi gün doğumuna yakın saatlerde, ilk çiy düştüğü vakitlerde toplanan kantaron bitkileri cam şişede saklanan zeytinyağı içerisinde bekletilir. Bir ay sürede oluşan kantaron yağı, bekletildiği ilk zamanlarda güneşe maruz bırakılabilir. Ancak, ardından kuru, serin ve güneş görmeyen bir yerde ara sıra karıştırılarak bir süre bekletilir. Sürenin sonunda ise yağ, çiçeklerden bir tülbent ya da müslin bez ile ayrıştırılır. Kantaron yağı ya da kantaron kremi mutlaka karanlık ve kuru bir yerde muhafaza edilmelidir. Eğer, kantaron yağı çok fazla güneşe maruz kalırsa yapısında bozulmalar oluşabilir.


Kantaron Yağının Faydaları Nelerdir?

Kantaron yağı, çok eskiden beri tedavi sırasında sıklıkla kullanılır. Buradan da anlaşılacağı üzere kantaron yağı faydaları saymakla bitmez. Kantaron yağının cilt ve vücut sağlığı üzerindeki etkisini herkes bilir. Ancak, kantaron yağının etkileri bununla sınırlı kalmamaktadır. Özellikle sindirim sistemi üzerinde muhteşem etkileri bulunan kantaron yağı, mide ve bağırsak için çok iyi bir düzenleyicidir. Kantaron yağının faydalarını aşağıdaki listemizden inceleyebilirsiniz.


Kantaron yağı içilir mi? sorusu sıkça sorulanlar arasındadır. Evet! Kantaron yağı içilerek tüketilebilir. Her gün bir çay kaşığı tüketilirse kabızlık, gaz gibi bağırsak problemlerini ortadan kaldırır.


Kantaron yağı mideye faydaları ile de çok sevilir. Gastrit, ülser gibi mide rahatsızlıkları için oldukça faydalıdır.


• Kantaron yağı, cilde masaj olarak da uygulanabilir. Bu yol ile romatizma, varis, darbeye bağlı ağrıları gibi birçok sorunu hafifletebilirsiniz.


• Kantaron yağı, enfeksiyon hastalıklarının önlenmesi için de önemli bir rol oynar.


• Kantaron yağı, egzama, sedef, vücutta kaşıntı gibi rahatsızlıkları önler.


Kantaron yağı saça faydaları da oldukça büyüktür. Saç derisine derinlemesine etkili bakım yapabilen kantaron yağı, saç köklerinin sağlıklı uzamasına yardımcı olur.


• Kantaron yağı ile sivilce ve aknelerin ortadan kaldırılmasına yardımcı olabilirsiniz.


• Güneş yanığı başta olmak üzere tüm yanık tedavileri için kantaron yağına başvurabilirsiniz. Ancak, kantaron yağı yüze sürüldükten sonra güneş görmemesi önemlidir. Aksi takdirde güneş ile etkileşime geçerek derinizin koyulaşmasına sebebiyet verebilir. Bu yüzden kantaron yağını sürdükten sonra mutlaka güneş kremi uygulamalı ya da sadece akşamları kullanmalısınız.


• Kantaron yağı, vücutta oluşan yaraların iz bırakmadan kaybolmasına yardımcı olur.


• Kaşıntılı, çok kuru ve hassas ciltlerin çok seveceği kantaron yağı, adeta derinlemesine bakım yapar. Cilt altındaki gözeneklere inen kantaron yağı, tedavisini içten ve dıştan olmak üzere iki şekilde yapar. Bu tip durumların önüne geçmek için tabiat merhemimize göz atabilirsiniz.



18 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör
bottom of page